Bomo pričeli uporabljali glas in prstni odtis kot uporabniško geslo?

Bomo pričeli uporabljali glas in prstni odtis kot uporabniško geslo?Če ste uporabnik pametnega telefona ter drugih aplikacij oziroma programov se najdete v situaciji, ko je potrebno tvoriti novo uporabniško geslo za uporabniški račun. Tehnološki gigant se je odločil, da bo naredil konec temu. Posledično so strokovnjaki pri podjetju Google razvili nov odprtokodni standard imenovan Google FIDO (Hitra online identifikacija). Razlogi zakaj je Google razvil ta standard, je zato ker, z dneva v dan hekerji lažje udirajo v uporabniško geslo telefona.

Google FIDO, naj bi se uporabljal kot mehanizem za uporabniško geslo. Geslo pa bi bil vaš prstni odtis, glas ali slika očesa. To so edini stvari, katere je skoraj nemogoče ponarediti in jih uporabiti v slabe namene. Podporo tega standarda za uporabniško geslo pa izražajo podjetja Samsung, Qualcomm, Blackberry, Microsof, Netflix, Google ter nekatere finančne inštitucije kot so PayPal, Bank of America ter Visa. Po zadnjih informacijah pa Google FIDO preizkuša že 15 različnih vodilnih proizvajalcev programske opreme.

Ta najnovejši standard o pri registraciji zahteval vaše osnovne podatke ter na koncu prstni odtis, glas ali sliko vaše očesa. Aplikacija si bo vaš prstni odtis ali glas ali oko zapomnila ter vas prepoznala pri vsak ponovnem dostopu do te aplikacije ali spletne strani.

Temeljne ideje tega standarda za uporabniško geslo so:

  • enostvana in hitra uporaba
  • maksimalna zasebnost in varnost
  • standardizacija

Podjetja oziroma aplikacije so bile primorane posredovati in upoštevati vrsto protokolov pri nastajanju uporabniškega gesla. Uporabniško geslo pa bo protokol FIDO spremenil tako da bo standardiziral stranko oziroma uporabnika ter protokolne sloje. Zato pa so najbolj primerna biometrična gesla, kot so prstni odtis, očesna zenica ter glas.