Zanesljiv zobni aparat

Zobni aparat nam pomaga popraviti zobne ali čeljustne napake v ustih. Zobni aparat uporabimo takrat, ko želimo premakniti zob iz nepravilnega v pravilen položaj. Razdeli se v dve skupini.

Snemljivi zobni aparat je aparat, ki ga pacient sam vzame, sname iz ust. Pri teh aparatih je pomembno, da so toliko časa v ustih, katerega nam je povedal ortodont, saj bodo le tako učinkoviti.

Fiksni zobni aparat ni mogoče tako enostavno sneti kot snemljivega. Po pomoč moramo h ortodontu. Z majhnimi silami aparat premika zobe v pravilen položaj in ima stalne sile. Slaba lastnost fiksnega zobnega aparata je, da si ga ne moremo sami sneti in imamo čuden občutek v ustih dokler se ne navadimo. Aparat vam bo predpisal ortodont, ko po pregledu ugotovi, da zobje niso v pravem položaju. Obteži pa se zobna higiena in prehranjevanje zaradi aparata. Nepravilen položaj zoba povzroča hitrejši nastanek kariesa ali zobnega kamna. Fiksne zobne aparate ne uporabljajo samo otroci in mladostniki, tudi nekateri posamezniki nad 30 let in več. Izdelani so iz jekla, zlata, keramike ali plastike. Vsak material ima različne prednosti in slabosti.

zobni aparat

Nevidni zobni aparat je nameščen na notranji strani zob to je pri jeziku, torej je skoraj neviden in manj opazen. Lahko so tudi v obliki plastične folije, katera je tudi snemljiva, fiksni aparati, kateri so na zobeh in so bele barve ali pa prozorni ali pa aparati nameščeni na notranji strani zob. Nevidni zobni aparat je namenjen manjšim premikom zob ob koncu zdravljenja.

Postopek kako dobimo aparat.

Prvo naredijo mavčni odlitek pacientovih zob, katerega razrežejo in postavijo zobe v idealen položaj in na novo postavljenem modelu izdelajo termoplastično folijo, ki jo kasneje pacientu namestijo na zobe in v nekaj tednih bo folija izvedla premik zob, katerega so izvedli na mavčnem odlitku.