Vitamin D pomembno vpliva na naše dobro počutje in zdravje

Vitamin D je eden ključnih dejavnikov za ohranjanje dobrega zdravja in splošnega počutja. Poleti, ko je sonce močno, ga zadosti dobimo z njegovo pomočjo, pozimi pa moramo občasno poseči tudi po dodatkih, ki vsebujejo ta vitamin. Obiščite www.nadlani.si/zdravje/vitamin-d in si preberite, za kaj vse je vitamin D uporaben in koliko bi ga morali dobiti s pomočjo sonca ali dodatkov.

vitamin D

Sonce je lahko zelo koristno za pridobitev zadostne količine vitamina D.

Če nimamo zadosti D-vitamina, se lahko sčasoma pojavijo kar resne posledice. Med drugim se nam lahko zgodi, da so naše kosti oslabljene, kar je lahko resna nevarnost predvsem za starejše, saj jih lahko doleti osteoporoza, otroci pa dobijo rahitis. Zgodi se lahko tudi mišična oslabelost, ki je nevarna, saj lahko povzroči padce in zlome, kar je spet posebej nevarno za starejše. Če v telesu nimamo dovolj D-vitamina se poslabša tudi odpornost našega imunskega sistema, kar poveča možnosti za avtoimunske bolezni in druge okužbe. Vitamin vpliva tudi na naše počutje, in če vitamina ni dovolj, nas lahko doleti tudi depresija, različne motne razpoloženja in druge nevšečnosti, ki se lahko razvijejo v zelo resno stanje. Na srečo obstajajo prehranski dodatki, s pomočjo katerih dobimo zadosti D-vitamina, seveda pa je še vedno najbolje, da poskrbimo, da smo dovolj na soncu. Vitamin D najdemo tudi v mleku, pomarančnem soku, mastnih ribah kot je na primer losos, jajčnem beljaku itd. Če opazite, da vam vseeno morda primanjkuje vitamina, potem lahko posežete tudi po dodatkih, ki se jih da dobiti v lekarnah in trgovinah, zdravnik pa vam ga bo predpisal tudi na recept, če bo ugotovil, da vam vitamina res primanjkuje in že imate določene težave zaradi tega.

Veliko dejavnikov pomembno vpliva na naše dobro počutje in zdravje. Eden izmed pomembnejši faktorjev je tudi D-vitamin, ki ga lahko naravno pridobivamo s pomočjo sonca, lahko pa ga v telo vnesemo tudi z ustrezno prehrano ali dodatki.