Izbira prave sončne elektrarne

Trenutno smo že globoko v kurilni sezoni in marsikomu dela preglavice velik račun za ogrevanje. Vsi se sprašujemo kako zmanjšati stroške delovanja gospodinjstva, saj bi enostavno svoja sredstva radi vlagali kam drugam. To in še več vam omogoča sončna elektrarna. Izbira prave sončne elektrarne, ki bo poskrbela za nemoteno delovanje vseh naprav v vašem domu, obenem pa tudi za ogrevanje vode v vašem gospodinjstvu. Z izbiro lahko tudi prihranite, saj se bo investicija poplačala iz prihrankov oziroma razlike med javno elektro napeljavo ter vašo samooskrbno sončno elektrarno. Danes so samooskrbna gospodinjstva vedno bolj priljubljena predvsem zaradi popolno samooskrbe ter nizkih obratovalnih stroškov.

sončne elektrarne

Ob odločitvi za montažo sončne elektrarne se trenutno lahko potegujete za nepovratno subvencijo Eko sklada, ki znaša nekje 3.500 EUR. sedaj je pravi trenutek o razmisleku o čistejšem načinu izbire ogrevanja vašega doma, saj je potrebno misliti tudi na vse okolijske vplive. Samooskrbne sončne elektrarne so postale ne samo trend, ampak tudi ozaveščen način življenja. Prinašajo pa tudi določene prednosti ter energetsko neodvisnost, ki prinaša do 75 % znižanje stroškov električne energije ter popolno neodvisnost od distributerje električne energije. Izbrane sončne elektrarne vam omogočajo ne samo prihranek ampak lahko z njihovo pomočjo tudi nekaj zaslužite, saj lahko v primeru viškov energije le to v dogovoru z distributerjem električne energije spuščate v električno omrežje.

Pri izbiri sončne elektrarne moramo biti pozorni, na velikost in moč elektrarne, ki lahko poskrbi za nemoteno delovanje našega gospodinjstva. Moč elektrarne je odvisna od več dejavnikov in najbolje se ji lahko približamo z upoštevanjem predvidene porabe električne energije, lokacije objekta ter njegove orientacije ter naklona strehe. Prav tako je pri načrtovanju postavitve sončne elektrarne potrebno upoštevati tudi vsa morebitna povečanja porabe električne energije v prihodnje. Za lažjo predstavo o velikosti in moči elektrarne imejte v mislih podatek, da fotonapetostni modul nazivne moči 1 kVa letno v povprečju proizvede 1.100 kWh električne energije. Za en 1 kWa moči elektrarne pa na strehi potrebujete 7m2 površine.