Pozitiven test nosečnosti

Do vgnezditve jajčeca v sluznico maternice ponavadi pride sedem dni po sami oploditvi. Test je lahko krven ali urinski vendar je pozitiven šele po vgnezditvi jajčeca, takrat se plod poveže s krvnim odtokom matere. Krvni test nosečnosti nam pokaže pozitivno stanje tri do štiri dni po vgnezditvi, oziroma 10 do 11 dni po sami oploditvi jajčeca. Urinski test nosečnosti postane pozitiven šele po nekaj dneh po samem krvnem testu. Test nosečnosti prepozna prisotnost hormona nosečnosti. Po sami ovulaciji kot vemo pride do same oploditve jajčeca nato poteka desetdnevno potovanje od jajcevoda do same maternice, tam se začne razvijati. V času vgnezdenja se plod priklopi na sam materni sistem in začne se izločati nosečniški hormon, ki ima tudi kratico z imenom hormon hCG.

Test nosečnosti

Razpon med vrednostnimi hormona nosečnosti je v krvi in v urinu zelo širok kar pomeni, da ženske katere imajo nizko krvno vrednost nosečniškega hormona bo test nosečnosti sled zaznal kasneje. Vrednost nosečniškega hormona se v urinu spreminja vsak dan skozi dan, to pa je odvisno tudi od pitja in razredčenosti urina. Če pijete preveč tekočine je vaš urin lahko preveč razredčen in to je lahko tudi eden od razlogov da vam test nosečnosti pokaže pokaže negativno. Zelo morate paziti tudi pri izbiri testa, saj ni vsak test nosečnosti najbolj točen. Testi se med seboj ločijo po občutljivosti, nižja je občutljivost prej bo test pozitiven.

V Sloveniji lahko dobite različne teste po občutljivosti: Baby Check Mini ima zelo nizko občutljivost, Baby Check Plus ima majhno občutljivost, First Sign ima malo večjo oziroma malo boljšo občutljivost in Clearblue je priporočljiv saj ima veliko občutljivost. Preden se boste odločili za test nosečnosti je pomembno, da boste izbrali kvaliteten in občutljiv test, saj si boste s tem zagotovili realen rezultat. Najboljše pa je da o možni nosečnosti povprašamo ginekologa, le ta nam bo lahko nosečnost potrdil ali zanikal.