Luskavica se lahko zdravi s konopljo

Luskavica je kožna bolezen, ki povzroča debele, rdeče predele kože s srebrnimi luskami. Včasih slišite koga, ki pravi: pozdravil sem luskavico z naravnimi sredstvi. Dokazano je, da konoplja učinkovito zmanjšuje vnetje in srbenje pri luskavici. Študija, objavljena v reviji Journal of Dermatology je pokazala, da se je pri 45 udeležencih, ki so uporabljali mazilo z izvlečkom konoplje, občutno zmanjšalo luščenje, nastajanje krast in srbenje. Študija je pokazala, da je bila konoplja pri zmanjševanju teh simptomov učinkovitejša od placeba.

Luskavica

Luskavica velja za dolgotrajno kronično bolezen, ki lahko za nekaj časa izgine, vendar se običajno vrne. Bolezen prizadene enako pogosto moške in ženske ter se lahko pojavi v kateri koli starosti, vendar je najpogostejša pri odraslih. Bolezen ni nalezljiva. Ne more se prenašati z ene osebe na drugo. Vendar se bolezen lahko pojavlja v družini. To pomeni, da če imajo luskavico vaši starši, bratje ali sestre, je verjetnost, da boste zboleli, večja kot pri osebi, ki v družini nima luskavice. Raziskovalci ne vedo, kaj povzroča luskavico, vendar menijo, da je posledica kombinacije genetskih in okoljskih dejavnikov. Luskavica se pojavi, ko imunski sistem napačno napade zdrave kožne celice. Zaradi tega kožne celice prehitro rastejo in se kopičijo na površini kože.

Luskavica lahko povzroči tudi, da nohti postanejo luknjičasti ali nagubani, včasih pa lahko privede do izpadanja nohtov. V zelo hudih primerih lahko bolezen povzroči bolečine v sklepih, vnetje in psoriatični artritis. Zdravila za luskavico ni, obstajajo pa načini zdravljenja, ki lahko pomagajo izboljšati simptome. Ta vključujejo zdravila za lokalno uporabo (kot so kreme, mazila ali geli), fototerapijo (zdravljenje s svetlobo) in sistemska zdravila (zdravila, ki se jemljejo skozi usta ali injekcije). Čeprav luskavice ni mogoče pozdraviti, jo je mogoče nadzorovati. Ob ustreznem zdravljenju ima veliko ljudi z luskavico dolga obdobja remisije (bolezen ni aktivna) in malo simptomov. Luskavico lahko obvladate na več načinov. Eden od njih je, da se seznanite z boleznijo in s tem, kaj sproža simptome. To vam bo pomagalo, da boste skupaj z zdravnikom oblikovali načrt zdravljenja, ki vam bo najbolj ustrezal.

Pri obvladovanju luskavice si lahko pomagate tudi tako, da ohranjate zdravo kožo. To vključuje uporabo nežnih mil, pogosto vlaženje, izogibanje grobemu drgnjenju in uporabo zaščitnih sredstev pred soncem, kadar ste na prostem. Pomembno je tudi, da se redno gibljete in zdravo prehranjujete.