Kurentovanje na štajerskem

KurentovanjeČe imate v februarju čas ne smete zamuditi kurentovanje na štajerskem, kjer bo zelo zabavno tako za odrasle kot tudi za otroke vseh starostnih let. Kurentovanje na štajerskem bo potekalo v Ptuju in udeležilo se bo veliko ljudi zato ste vsi dobrodošli. Če želite nastopati kot kurent morate izpolniti prijavnico na spletni strani Kurentovanje.

Tako kot vsako leto se bodo kurenti zbrali 2. februarja in začeli odganjati zimo s svojim plešočim pohodom skozi vasi v značilnem glasnem zvonjenjem. To leto bodo tudi kurentovali po mestnih središčih in pa strašili zimo in otroke. Kurentovanje je največja prireditev v Sloveniji in osrednji Evropi, ki ima namen ohraniti staro kulturno dediščino področja Ptuj. Kurentovanje je priznano kot prireditev od leta 1960 in je zato dobila ime po tradicionalnem pustnem liku kurentu.

V začetku februarja bodo bile razne razstave in otvoritve tradicionalnih pustnih likov in tradicionalnih jedi. Kurentovanje se je šele začelo zato se bo začel festival oziroma karneval v drugem tednu februarja, kjer bodo potekali razni koncerti za mladino, ker so takrat počitnice je obiskovalcev vsako leto več. Igrale bodo razne glasben zvrsti od rocka do domače oziroma tradicionalne glasbe tako da še enkrat vabljena mladina.

Ponedeljek 16. februarja bo organizirana maškarada, ki jo bo organizirala društvo prijateljev mladine Ptuj in v centru interesnih dejavnosti Ptuj bo namenjen otrokom z izbranim glasbenim gostom in animacijskim programom. Vstopnice za odrasle stanejo 5 evrov medtem, ko je za otroke zastonj tako, da se vam splača it. Zelo vabljeni ste starši in otroci kajti letošnje kurentovanje bo največji mednarodni festival, kjer se bodo vaši otroci srečali s drugimi otroki iz vrtcev Ptuj, Slovenije in sosednjih držav in se našemili v maškare. Za otroke imamo posebej karneval, kjer se bodo vaši mali lahko našemili v maškare in pomagali kurentom odgnati zimo. Lahko že pridejo našemljeni ali se pa bodo tam našemili. 55. Kurentovanje in pustovanje se bo zaključilo 17. februarja.