Kozmetika, človekov spremljevalec že mnogo let

Lepotni ideali so bili prisotni že od nekdaj. Vsi stremimo po lepoti, in dobrem videzu, želimo zgledati kar se da dobro, za to pa smo pripravljeni narediti prav vse. Danes je ena najbolj razširjenih industrij kozmetika, ki jo uporabljamo bodisi kot dekorativni ali negovalni dodatek. Danes poznamo mnogo vrst kozmetičnih izdelkov in pripomočkov, ki nam pomagajo pri dvigovanju naše samozavesti in dobrega počutja ter nam nudijo prekrivanje in preprečevanje obraznih in telesnih nepravilnosti. Kozmetika ne zajema le ličil, temveč tudi različne kreme, parfumi, deodoranti, laki za nohte, šamponi in še mnogo drugih izdelkov, ki se nahajajo v našem domu.

kozmetika

Kozmetika se je začela že pri Egipčanih, torej okoli 6000 let nazaj. Prvi najdeni dokazi o uporabi kozmetičnih izdelkov segajo v leto 4000 pr. n. št., in sicer najdene so bile številne posode, v katerih so shranjevali svoje kozmetične izdelke, stenske poslikave pa prikazujejo proces ličenja. Kozmetika je bila kjučnega pomena pri verskih obredih. V Egiptu je posameznikova podoba predstavljala vtis telesa, pripravljenega za posmrtno življenje, v katerega so globoko verjeli. Uporabljali so razne pigmente za barvanje obraza, dišave, olja, parfume, senčila za oči in še mnogo drugih, materiale za izdelavo ličil pa so pridobivali iz narave. Za nanašanje ličil so uporabljali razne pripomočke, kot je npr. posebna bogato okrašena žlička ali podolgovat pripomoček za nanašanje barvila na ustnice iz slonovega olja, ebenovine ali lesa; za shranjevanje olj in mazil pa so uporabljali kozarčke iz stekla, fajanse ali kamna. Najbolj znana uporabnica kozmetike v starem Egiptu je kraljica Nefreteta, ki je za svoje telo in lepoto skrbela z raznimi dišavami, olji, naravnimi barvili za ustnice in oči, kopalnimi solmi ter celo depilacijskimi sredstvi.

Kozmetika pa ni bila tuja niti za Grke in Rimljane. Bila je ključnega pomena pri verskih obredih, uporabljali pa so jo tudi za odišavljanje telesa, ličenje, Rimljani so jo uporabljali tudi v kopališčih in z mazili so mazali svoje orožje. Rimljani so v prodaji kozmetičnih izdelkov videli zaslužek, razne izdelke pa so izdelovale sužnje.

V srednjem veku je kozmetika doživela zaton, saj vladarji niso čutili potrebe po uporabi kozmetičnih sredstev. Ponovno je prišla v uporabo, z razvojem evropske civilizacije, toda njena uporaba ni bila tako razširjena kot v starejših časih, česar krivec je bila cerkev, ki je kozmetiko dojemala kot nekaj grešnega. Svoj vzpon je kozmetika doživela šele v 20. stoletju, predvsem zaradi razvoja medijev. Danes je kozmetika že skoraj v vsaki obliki, odtenku in ceni. Industrija je kozmetične izdelke prilagodila za vse tipe kož, široka izbira odtenkov pa se prilega vsaki barvi kože. Z raznimi tehnikami ličenja je moč olepšati vsak obraz in poudariti vse obrazne poteze. Tehnik ličenja se je možno naučiti tudi iz interneta, saj razni lepotni strokovnjaki ponujajo svoje znanje in nasvete na socialnih omrežjih. Mnogi tudi radi eksperimentirajo z ličili, saj je z njimi možno upodobiti skoraj vse.