Apikotomija kot rešitev za vaš zob

Težave z zobmi sodijo v skupino najpogostejših težav na področju zdravja. Apikotomija, https://www.doktor1a.com/apikotomija/, je izraz s katerim pojmujemo manjši operativni poseg s katerim se odstrani vrh korenine zoba in na ta način se zob ohrani.

Kaj je apikotomija in komu je namenjena?

Prepričani smo, da ste se v preteklosti že soočili z nekirurškimi posegi zdravljenja vaših zob. Tehnika apikotomije je namenjena bolnikom, ki imajo, kljub nekirurški podpori zdravljenja, še vedno niso odpravili težav s svojimi zobmi. S posegom se odstrani vrh zobne korenine.

 

Apikotomija je majhen operativni poseg zobne korenine.

 

Apikotomija je običajno potrebna, ko se v koreninskem kanalu pojavi ali pa že razširi okužba, redkeje pa je potrebna v primeru poka zobne korenine. Če vam zobozdravnik predlaga poseg, je to znak, da vašega zoba ni več mogoče rešiti z enostavnim zdravljenjem koreninskega kanala. Če je poseg apikotomije neuspešen, pomeni, da vašega zoba ni več mogoče rešiti – edina pot je torej odstranitev zoba, preden ta začne ogrožati sosednje, zdrave zobe. Glavna funkcija apikotomije je torej v ohranjanju funkcije naravnih zob in preprečitev še bolj drastičnih posegov v ustih.

Kako poteka poseg?

Poseg je mogoče opraviti na napotnico zdravstvenega zavarovanja, ob tem je potrebno poudariti, da so čakalne dobe relativno dolge, zato je smiselno razmišljati tudi o samoplačniških ambulantah. Sam poseg poteka pod vplivom lokalne anestezije, zato je neboleč. Med posegom se opravi prerez dlesni na mestu prizadete oziroma vnetne zobne korenine, nato pa dlesen odstrani, da pride do zobne korenine. Nato sledi poseg brušenja, pri čemer se odstrani vrh zobne korenine. Nato se koreninski kanal zoba zapolni s posebnimi materiali. Nato sledi šivanje, ki zapre tkivo dlesni, po nekaj mesecih pa se pozdravi tudi kost okoli zoba.

Po posegu bosta kmalu aktivni – običajno bolniki z vsakdanjimi aktivnostmi nadaljujejo že naslednji dan po operativnem posegu. Pri bolnikih so sicer pogosti občutki nelagodja in oteklin – to je običajno in normalno, saj poteka proces zdravljenja. Pri tem bodite pozorni na natančno sledenje navodil zdravstvenega osebja o negi in prehrani po posegu. V primeru večjih bolečin, ki jih sredstva proti bolečinam ne odpravijo, pa se nemudoma ponovno obrnite na izvajalca posega.