Kdaj je zamenjava upravnika upravičena in kako se to naredi

Zamenjava upravnika za stavbe je nujna takrat, ko se kaj zalomi in poslovanje ni več pregledno ali pa je preveč potratno. Kako zamenjati upravnika nepremičnin? Če ste edini latnik stavbe, je to zelo preprosto, prekinete pogodbo s prejšnjim upravnikom in podpišete pogodbo z novim upravljalcem. Stari upravljalec bo naredil primopredajo novemu upravljalcu in vse bo steklo naprej. Če bo zamenjava upravnika uspešna, boste gotovo zadovoljni, ker bodo stroški manjši in bo stavba oskrbovana, kot je treba. Upravnik bi zanjo moral skrbeti, kot dober gospodar, kar pa se ne dogaja vedno.

zamenjava upravnika

Zamenjava upravnika v večstanovanjski stavbi, ki ima več lastnikov, je dosti bolj zahtevna, ker je potrebno imeti soglasje vseh lastnikov, da se zamenjava lahko izvede. Če so lastniki razumne osebe, ki vidijo razliko, da bo za vse bolje in bodo stroški manjši, se bodo podpisali. Včasih se najde tudi kakšen nagajivec ali podkupljenec, ki zavre postopek zamenjave, vendar se tudi to da urediti sčasoma, pa z malo več stroškov a se dolgoročno splača.

Če boste primerjali cene upravljalcev v prestolnici, boste morda ugotovili, da se močno razlikujejo od področja do področja in da je zamenjava upravnika dejansko nujna. Nujna je tudi takrat, ko denar zgineva iz skupnega budžeta, ali upravnik ne gleda na stroške poslovanja stavbe in ne najde najboljših ponudnikov.

Zamenjava upravnika je smiselna tudi, če se upravnik ne zanima dovolj za stavbo in ta propada, skupni prostori niso urejeni, streha pušča ali pa fasada ni v skladu s standardi in je stavba potratna na ogrevanje. Tudi samo vodenje stavb se močno razlikuje glede cene, to pa boste še pred zamenjavo upravnika lahko preverili, če boste več upravnikov zaprosili za predračune in izračune stroškov za vsaj nekaj mesecev.

Nenazadnje se zamenjava splača dolgoročno in je super naložba, ker vam to lahko prihrani res veliko denarja, ki gre v tuje žepe in to povsem neupravičeno. Žal niso vsi dovolj sposobni in pošteni.