Toplotne črpalke za vsak dom

Toplotne črpalke si lahko po ugodni ceni pridobite na spletni strani: http://www.dimplex.si. Toplotne črpalke nam omogočajo, da varčno ogrejemo prostore in pripravimo sanitarno vodo. Določeni modeli omogočajo tudi hlajenje, na voljo pa so tudi takšne, ki segrevajo samo sanitarno vodo. Črpalke so izdelane na osnovi 300 l grelnika vode, s katerim lahko veliko privarčujemo pri stroških ogrevanja, vendar pa ne smemo pozabiti na prezračevanje. Če prezračujete z odpiranjem oken, ste s tem izgubili velik del energije k ste jo privarčevali, zato je najboljša rešitev, da izberete prezračevalnik, ki prezračuje z vračanjem odpadne toplote. Toplotne črpalke za ogrevanje in hlajenje poznamo 3 vrste, in sicer zrak voda, voda voda ter zemlja voda.

Toplotne črpalke

Največji izkoristek ima črpalka voda voda, ki črpa toplotni vir iz podtalnice, ki ima najvišjo povprečno temperaturo skozi celotno ogrevalno sezono. Edini problem je, da podtalnica ni povsod na voljo oz. jo je premalo ali premalo kvalitetna. Toplotne črpalke vodo izsesavajo skozi sesalno vrtino, jo potiska skozi toplotni izmenjevalec, kjer se ji odvzame del toplote, v zemljo pa se potem vrne ohlajena (za 3-4°C), kjer se potem spet ogreje. Za vsak kW moči, toplotna črpalka potrebuje vsaj 0,23 m3/h pretoka podtalnice, globina vrtine pa naj ne presega 20 m.

Toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode, so odlična nadomestitev za električne bojlerje. Črpalke porabijo vsaj 3x manj električne energije, kot klasičen bojler, to pa zato, ker 2/3 energije pridobi iz okolice. Poleti je izkoristek bistveno manjši, ker ogrevamo samo sanitarno vodo, kot pa pozimi, ko delajo večji del časa s polno močjo. Če imate klasično peč na trda goriva, in vam poleti zmanjka tople vode in morate zakuriti, je potem za vas najboljša rešitev toplotna črpalka za segrevanje sanitarne vode.

Prezračevalne naprave so danes za novogradnje že standardna oprema. Za novogradnje velja, da mora biti povsem zrakotesna in brez toplotnih mostov, debelina izolacije pa mora biti vsaj 15 cm. Ker s tem ni praktično nobenega prezračevanja več skozi stene ali fuge med gradbenimi elementi, vam priporočamo naše prezračevalne naprave.