Snežne verige

Prišel je zimski čas in s tem tudi, da bomo preobuli našega jeklenega konjička. Vendar, če ne želite menjati gum in se želite voziti v letnih potem potrebujete kot obvezno prtljago snežne verige. Za vse tiste, ki nimajo zimskih gum ali snežne verige jih čaka kazen v vrednosti 120€, v primeru da naredi zastoj pa dobite 400€.Snežne verige

Seveda so snežne verige tudi obveza dodatna oprema, kadar se odpravljamo v višje ležeče kraje, se vzpenjamo v strm klanec ali pa enostavno vožnja ni mogoča zaradi prevelike količine snega, ledu, poledice. Seveda se jih ne uporablja v suhih in normalnih prevoznih razmerah, saj bi s tem poškodovali vozišče ali podvozje avtomobila. Poznamo veliko različnih vrst, ki se med seboj razlikujejo le po namestitvi, tako da je dobro, da že doma nekajkrat poizkušamo namestiti snežne verige, saj kadar je to največkrat to potrebno je zunaj zelo mrzlo, vas zebe v roke, pada sneg, ste mokri in podobno. Priporočamo nakup malo dražje snežne verige, saj so narejene tako, da vam ni potrebno zategovati ampak enostavno se zategnejo same. Dobro je imeti nekje v prtljažniku nekje spravljene rokavice, saj vas hitro lahko začne zebsti v roke.

Snežne verige je potrebno namestiti na pogonsko os. Poleg uspešne namestitve pa je potrebno, da kupimo takšne snežne verige, ki se prilagajajo našim gumam. Princip delovanja verige je preprost. Avto s svojo težo in pomočjo  verige zdrobi led in in ima tako boljši prijem.

Poznamo več tipov verig:

  • Pro Compact 9 in 1 mm
  • Stop and Go Car 9 mm
  • Stop and Go Suv 14 mm
  • Professional
  • Sock
  • Seven

Namenjen so različnim tipom vozil, imajo različne lastnosti in dimenzije. Tako da je najbolje, da prej preverimo preden se odločimo za nakup. Ker najbolj pomembno je, da se snežne verige prilegajo našim pnevmatikam in tako poskrbimo, da ne pride do kakršnih koli okvar.