Ribolov soma – ribe, ki preganja domišljijo mnogih ribičev

Redki so ribiči, ki bi prišli v svet ribolova in si takoj na začetku kupili opremo za ribolov soma in se podali v iskanje te zelo zanimive ribe! Velika večina je takšnih, ki svoje popotovanje ob vodah pričnejo z ribolovom krapov in drugih manjših rib na kakšnih komercialnih ribnikih, ali pa s kakšnim lahkotnim vijačenjem na klene ali morda kasneje tudi na ščuko! In zakaj je temu tako? Predvsem zato, ker je za ribolov soma potrebno kar nekaj znanja, da ga sploh najdete, da ga dvignete iz globin in ujamete. Veliko lažje je sicer za tiste, ki imajo veliko denarja in se lahko odpravijo na reko Ebro ali Pad, kjer je te ribe res v izobilju, ampak takšnih ribičev je vsaj v Sloveniji bolj malo!

ribolov soma

Ko se torej odločite, da se boste ob vseh ujetih ribah do danes, odpravili tudi na ribolov soma, potem se morete najprej zazreti v domačo klet ali garažo, ter preveriti, ali vam vaša ribiška oprema sploh to dopušča! Za soma boste potrebovali izjemno močne palice, vzdržljive in velike ribiške role, ter debele najlone – nikoli namreč ne veste, kaj se skriva na dnu, kakšna mrcina lahko pograbi vašo ribiško vabo in prične se borba, ki lahko traja tudi uro ali več, če je seveda riba tako velika – a ne bojte se, tudi v naših vodah se vam lahko zgodi, da boste ujeli kakšnega kapitalca, ki bo tehtal 50kg ali več in prav takšen vam lahko prinese ogromne napore in izjemno sliko, če ga spravite na suho!

Če iščete način za ribolov soma, potem je tukaj vsekakor potrebno enega tistih, ki se že iz davnih časov ni spreminjal – seveda, to z razlogom, saj je to eden od načinov, ki prinaša pri ribolovu te ribe izjemne rezultate – ribolov z bučkanjem! Kaj sploh je bučkanje? To je način ustvarjanja zvoka na gladini vode, ki je podoben zvokom, ki jih ustvarjajo ribe, ki se na gladini hranijo – »pok, pok, pok«. Takšen zvok v somu prebudi radovednost, kaj se na vrhu dogaja in ga dvigne z globin – če mu pri tem dvigovanju ponudite kakšno zanimivo vabo, jo bo z veseljem pograbil in to je tisto, kar vsi čakajo – borba in kapitalen ulov – in vaše sanje bodo postale realnost!