Oglaševanje vam poveča dobiček

Oglaševanje je zelo pomembna stvar pri podjetništvu. Obstaja več panog kjer oglaševanje lahko poveča dobiček. Oglas je avdio ali vizualna oblika tržnega komuniciranja, ki zaposluje odprto sponzorirano, ne-osebno sporočilo za promocijo ali prodajo izdelka, storitve ali ideje. Sponzorji oglaševanja so pogosto podjetja, ki želijo promovirati svoje izdelke ali storitve. Oglasi se razlikuje od odnosov z javnostmi, saj oglaševalec plača in ima nadzor nad sporočilom.

Od osebne prodaje se razlikuje zato, ker sporočilo ni osebno. Sporočilo ni namenjeno na določenega posameznika. Oglaševanje poteka preko različnih medijev, vključno s tradicionalnimi mediji kot so časopisi, revije, televizija, radio, oglasi na prostem ali pa direktna pošta. Oglašujemo lahko tudi preko novih medijev kot so rezultati iskanja, spletni dnevniki, družabni mediji, spletne strani ali besedilna sporočila. Dejanska predstavitev sporočila v mediju je označena kot oglas ali kratko angleški kratici “ad”.

oglaševanje

Komercialni oglasi pogosto poskušajo povečati uporabo svojih izdelkov ali storitev s pomočjo blagovnih znamk, ki povezuje ime izdelka ali podobo z določenimi lastnostmi v glavah potrošnikov kot je recimo kvaliteta. Poznamo pa tudi oglase, ki poskušanju izvesti takojšnjo prodajo, takšni oglasi se imenuje oglasi z neposrednim odzivom. Pod nekomercialne entitete, ki ne oglašujejo samo potrošniške izdelke ali storitve spadajo politične stranke, interesne skupine, verske organizacije in vladne agencije.

Neprofitne organizacije lahko uporabljajo brezplačne načine oglaševanja kot so na primer javna obvestila ali objave. Oglasi se lahko uporabijo tudi kot orodje za zagotovitev zaposlenim ali delničarjem, da je podjetje uspešno in da posluje pozitivno.

Sodobno oglaševanje je nastalo s pomočjo tehnik, ki so bile uvedene s oglaševanjem tobaka v 1920-ih. Najbolj pomembna je bila oglaševalska akcija gospoda Edwarda Bernaysa. Bernays se šteje kot ustanovitelj sodobnega tako poimenovanega “Madison Avenue” oglaševanja.

Investicije za oglase v Ameriki leta 2015 so znašala 529,43 milijarde dolarjev. Predvidena distribucija oglaševanja za 2017 je bila 40,4% na televiziji, 33,3% na digitalnih platformah, 9% v časopisih, 6,9% v revijah, 5,8% na prostem – panoji in 4,3% na radiu. Na mednarodno ravni obstajajo 4 velike oglaševalne agencije. To so Interpublic, Omnicom, Publicis in WPP.

V zgodovini so Egipčani uporabljali papirus za prodajna sporočila in stenske plakate. Komercialna sporočila in prikazi političnih kampanj so bila odkrita v ruševinah Pompejev in starodavne Arabije. Oglaševanje za predmete, ki so bili izgubljeni in najdeni, po angleško poimenovani “Lost and Found”, je bilo zelo pogosto  v starodavni Grčiji in starodavnem Rimu.

Grafiti, ki so na stenah objektov z namenom komercialnega oglaševanja so še en primer stare oblike oglaševanja, ki se še dan danes pojavlja v številnih predelih Azije, Afrike in Južne Amerike. Oglašujemo lahko tudi ustno, to se še danes dogaja na tržnicah v velemestih.